HOME UQ NTNU OM MEG

Forskjeller mellom Norge og Australia

Når vi først kom til Australia trodde vi at det kom til å bli få forskjeller mellom hjemlandet vårt. Men, det har vist seg å være ganske stor forskjell mellom disse to landene. Vi i kollektivet har her ramset opp de viktigste og største forskjellene. Noen av dem gjør at vi savner Norge enda mer!

Internett - I Norge betaler man for hastigheten på nettet, mens her betaler man for mengden Internett man benytter. Det er dessverre ikke alltid det er like raskt her. Vi savner alle raskt og stabilt Internett.

Trafikken - De fleste nordmenn har som impulsiv refleks å trampe inn bremsen om det oppstår en situasjon som kan ende galt. De fleste aussies har som refleks å presse inn gassen enda hardere. Som fotgjengere føler vi oss overhode ikke trygg når vi f.eks skal krysse vegen.  Grønt lys for en bilist i Australia er et tegn på at man skal gi full gass. Dersom du ikke gjør de vil de bak deg begynne å tute med én gang. Ett sekund uten kjøring på grønt lys gir alle bilistene bak den fremste bilen rett til å tute så mye de vil. I rundkjøringer er det også viktig ikke å bremse ned for mye da dette kan føre til økt sikkerhet for alle... Vi savner å føle oss trygge og vite at bilistene har vikeplikt for fotgjengeren.

Buss og transport - I Norge er bussjåførene veldig dyktige sjåfører, litt trist nesten at vi måtte reise rundt halve jorden for å finne det ut. Kjøring med alt for mye rykk og napp er langt fra behagelig. Ikke å vite hvor man er på ruta kan være veldig forvirrende, spesielt i fremmed by. I Brisbane er det ikke skjermer som viser hva som er neste stopp, så med mindre du bruker GPS på mobilen, vet du ikke hvor du er på en ny rute eller når det er mørkt ute. Det kan også nevnes at aussies kanskje er litt mer høflige enn nordmenn. Når man går av bussen sier man alltid "takk" til bussjåføren. I Brisbane er der også mulig å ferdes med båt, og den stopper på alle stopp.

Bank og sånn - Her i landet har ingen personnummer. Når du skal logge deg inn i nettbanken skriver du inn brukernavnet ditt og valgt passord. Så enkelt er det! Når det kommer til betaling med kort, kan du enkelt bare pipe kortet uten bruke av PIN-kode. Mange steder lar deg heller ikke bruke kortet med mindre du skal betale for mer enn $5 eller noen steder $10. I motsetning til Norge bør man ha med seg litt kontanter i Australia.

Hold deg på stien når du er på tur - Alt av dyr kan drepe deg, og det er ikke tull. Selv om du holder deg på stien kan du møte på giftige slanger. Vær varsom og ikke tenkt at du er utenfor fare!

Fuglene - Er du vant til spurv og dompap har du noe nytt i vente. En av fuglene som er her ønsker gjerne er par hårstrå til redet sitt, og de skal helst ha de rett fra hodet ditt. Mange syklister bruker strips i hjelmen sin for å beskytte seg fra fuglene. Det er også mange kalkuner som går rundt. På skolen sparker de barken som er fint dandert rundt trærne rundt om kring og danner seg røde løpere av bark fra ett sted til et annet. De anser seg nok selv som skolens gartner der de sparker barken tilbake etter at noen har ryddet opp etter dem. De kan også sees løpende etter hverandre, hoppende i trær og løpende på hustak - til den dag i dag vet vi ikke hvordan de kommer seg opp for de er ikke særlig gode til å fly.


Det er mye som kan sies om fuglene. En av de første nettene i leiligheten kunne vi høre noe som lignet på barneskrik. Vi trodde det var en jentunge som var i fare, men det var bare en fugl. Flere ganger har vi våknet opp med hjertet i halsen til denne lyden.

Måker, de har vi ikke sett så mye til, men ibis har de mye av. Denne er Australias svar på måker, men de er ganske mye større. Når de står på bordet på en café og forsyner seg av resten, tar den nesten opp all plassen på det lille runde bordet.

Flyplassene - Det nesten virke som om det er mye feil med Australia, men det er nok som de sier, borte bra, men hjemme best. Flyplassene her til lands har nok noe å jobbe med når det kommer til logistikk. Det er nemlig ikke alle flyplassene som har de utrolig lettvinne innsjekkingsmaskinene. Det betyr at alle må stå i kø for å få billetten sin, noe som også skaper forsinkelser.

Brødskive - Pålegg og brød er ikke noe de har kommet langt med i Australia. I butikken kan du finne syltetøy med 60 % sukker, Vegemite, skinke og ost som påleggsutvalg. Når det kommer til brød er loff sett på som normalt brød og brød som i Norge hadde fått 1 av 4 på fullkornskalaen er regnet som grovt. Det er nok kanskje ikke like normalt i Australia som i Norge å spise brødskive til frokost, lunsj, student-middag og kvelds.


Månen og stjernehimmelen - I Australia er ikke månen lik som i Norge, den har nemlig blitt rotert 90 grader. Heller ikke alle stjernene kan sees på himmelen. Vi har funnet Orion, men Karlsvogna har vi ikke funnet ennå. Det sies at den ikke er på denne siden av jorden, noe vi har begynt å tro er sant, men håper er fremdeles der om at vi en dag finner den likevel!

Kaffe 

- Hei! Kan jeg få en kaffe?

- Hva slags kaffe?

- Vanlig kaffe?

- Cappuccino, Latte, Macchiato?

- Vanlig svart kaffe.

- Mener du long black?

Slik fant vi ut at svart kaffe ikke var å oppdrive i Australia. Første inntrykket av Australia kan nesten minne om amerikansk kultur, men i virkeligheten er det godt blanda av italiensk, britisk, asiatisk og amerikansk kultur. Denne kombinasjonen gir et produkt som kalles australsk.

Tim tam - Det er ikke mye som kan slå norsk melkesjokolade, men Tim Tam er jammen en god konkurrent. Med denne godsaken som du finner blant kjeksene i butikken kan du lage kakao, kake, knuse og ha i is, spise som den er eller ta en Tim Tam slam - bite av hjørnene diagonalt og bruke lekkerbisken som et sugerør før du spiser den. Den smelter i munnen!

Posten - Dersom det kommer en pakke til deg fra Norge med litt norske godsaker er det viktig at du følger med selv! Posten setter den igjen foran inngangspartiet til leilighetskomplekset der alle som er frekke nok kan ta den. I begynnelsen ringte de på døra når det var pakke til deg, men det har det blitt full stopp på nå. Det er også posten du må reise til om du ønsker deg gyldig ID, norsk førerkort er egentlig ikke gyldig. Det er altså dersom du ikke vil ha med deg passet ditt, og vil vite helt sikkert at du har gyldig ID at du skaffer deg et slikt. Marius og Victoria har. Jeg og Fredrik har klart oss uten, men vi har blitt nektet å kjøpe alkohol én gang i Australia med førerkortet som ID.


Klima og jul - Årstidene er ikke lette å skille fra hverandre. Sommeren er som en veldig varm sommer, og vinteren er som en veldig kald sommer. Dette gjør at man har jul når det er stekende varmt ute! Det er ikke noe hutte-meg-tu eller tiddelibom, men hett! Julen var ikke helst som hjemme, men det var morsomt å oppleve noe nytt og hatt en strand-jul! Det beste var at alle vi fire hadde jul med familien (Marius hadde med Victoria sin, men det er vel godkjent å si det var med familien). 

Naturen og dyr - Mye variert natur! Korallrev, ørken, regnskog, strandparadis, fjell og jorder. Du kan finne det meste av ulike landskap i Australia. Det er så mye fantastisk fint og vidunderlige utsikter, så mange nye inntrykk. Det er nok naturen i Australia som kommer til å gi mest savn. Dyreriket er også så veldig annerledes fra resten av verden. Nesten alle dyrene har en pung der avkommet deres ferdig utvikler seg i. Dette er dyr som kenguru, koala, vombat, tasmansk djevel,  pungrotte og det er sikker t fler som vi ikke vet om.  Det er også megastore flaggermus her i landet. De heter på engelsk flying foxes som oversettes til flyvende rever. Det er utrolig store. Første kvelden vi så dem var vi veldig uenige om at det kunne være flaggermus, nettopp fordi de var så store.

Vann i krana - I Norge er vi veldig heldige med vannet vårt. Det smaker godt og det kommer kaldt ut av springen. Det er en sjeldenhet her. Vannet smaker veldig klora, men det er nok fordi vi bor i en by med 2,3 millioner innbyggere. Vannet her er heller ikke kaldt, men vi har funnet ut at dersom vi har vannet i kjøleskap eller fryser smaker det mindre klor.

En annen ting som er forskjellig fra Norge er at de ofte har to kraner - én til varmt vann og én til kaldt vann. Lunkent vann er med dette systemet umulig. I leiligheten vår har vi heldig vis én kran på begge badene og kjøkkenet.

Dørhåndtak - Jepp, du leste riktig. Hvordan kan det være forskjellig? I Australia er dette en door knob som kan oversettes til en dør-ball, og det er nettopp det det er. Dørhåndtaket er som en ball man må vri for å åpne, noe som kan være veldig vanskelig om du er litt blaut på hånda eller har fuktighetskrem på.


Basseng - Dette noe vi virkelig liker med Australia. Dersom det ikke er noen strand, eller trygg strand, å oppdrive i nærheten er det offentligbasseng utendørs som alle kan benytte seg av. I tillegg virker det som det er ganske vanlig at folk har egne basseng i denne varmen. Leilighetskomplekset vårt har eget basseng. Tommel opp!

Insekter - Denne fortjener et eget punkt. Vi er faktisk ganske plaga av insekter i leiligheten vår. Store kakerlakker, edderkopper og snegler dukker stadig opp på gulvet i gangen og kjøkkenet. De har også tatt turen innom soverommet og badet (ikke snegla da). Vi har også mye besøk av gekkoer, men de er jo ikke insekter, så det er egentlig helt greit at de kommer på besøk!


"How are you?! - Til å begynne med kom dette som en stor overraskelse for oss. Hei! Hvordan har du det? Spurte de oss når vi gikk inn i en butikk. "Hvorfor spør du meg om det?" Tenkte vi alle hver gang. Nå er vi (nesten) vant til det og svarer "jeg har det bra, hva med deg?" I stedet for: "Du, i dag har jeg det ikke så bra. Jeg mista den første bussen på vei hit og jeg måtte stå hele veien. Og i tillegg våknet jeg med hodepine, men jeg skal kjøpe meg en kaffe etterpå, så da blir det nok bedre. Takk som spør!"

Bryter på stikkontakta - Vi er ikke helt sikre på hva vi tenker om dette, men det senker risikoen for brann, kanskje? Det er ikke meningen man skal skru på strømmen i stikkontakta før etter man har plugget i støpselet for å hindre gnister når du plugger den inn. Det er forklaringen vi fikk av en australsk jente.

Dette er de største forskjellene vi har lagt merke til så langt i oppholdet vårt!

 

Hilsen

Kollektivet i Unit 65
Ingen sommerfugler

Skriv en ny kommentar

Anja Beate

Anja Beate

21, Nes i Akershus

Jeg er på utveksling i Australia, nærmere bestemt Brisbane. Her skal jeg bo i ett år mens jeg studerer ved UQ. Opprinnelig studerer jeg Energi og Miljø ved NTNU i Trondheim.

Kategorier

Arkiv

Bloggdesign

hits